Rad u uvjetima visokih temperatura

Rad u uvjetima visokih temperatura

Optimalna temperatura ljudskog tijela je između 36,1 °C i 37,0 °C. Kada temperatura okoline dosegne temperaturu tijela, naše tijelo reagira i moguć je nastanak raznih zdravstvenih posljedica.

Zdravstvene posljedice i prva pomoć

  • Dehidracija – prekomjeran gubitak tekućine iz organizma; nadoknada tekućine i redoviti odmor
  • Prolazni toplinski umor – reakcija organizma na vrućinu kod neaklimatiziranih radnika; aklimatizacija radnika
  • Toplinski grčevi – nastaju nakon velikih fizičkih opterećenja kod radnika koji se puno znoje i tako gube vodu i sol iz organizma; nadoknada tekućine elektrolitima i odmor, masaža mišića
  • Nesvjestica – nastaje uslijed vrućine, a obilježena je osjećajem slabosti i gubitkom svijesti; potražiti medicinsku pomoć – 112 ili 194, smjestiti radnika u hladniji prostor
  • Toplinska iscrpljenost – izlaganje visokoj temperaturi i ne prilagođavanje organizma na širenje krvnih žila u koži, što može dovesti do kolapsa; smjestiti radnika u hladniji prostor u ležeći položaj s blago podignutim nogama, hladni oblozi, tekućina s elektrolitima, odmor
  • Toplinski udar – stanje koje može biti opasno za život, a javlja se nakon naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama; pozvati hitnu medicinsku pomoć, smjestiti radnika u hladniji prostor, davati tekućine te stavljati obloge u predjelu vrata, pazuha i prepona.

Mjere zaštite pri radu na otvorenim prostorima

  • Poslodavac je obvezan procjenom rizika utvrditi mjesta rada na kojima je radnik izložen visokim temperaturama te mjere za uklanjanje ili smanjivanje tih rizika.
  • Provesti aklimatizaciju radnika na uvjete visokih temperatura.
  • Prilagoditi trajanje radnog dana ovisno i fizičkim naprezanjima i uvjetima mjesta rada.
  • Fizički najzahtjevnije radove planirati tako da se izbjegne razdoblje dana od 11 do 16 sati.
  • Provoditi više kraćih stanki (npr. nakon svakih 60 minuta fizičkog rada preporuka je 10-20 minuta odmora).
  • Preraspodjela poslova (teži dio poslova premjestiti u hladnije dijelove dana ili godine).
  • Unos tekućine (svakih 15-20 min po jedna čaša rashlađene tekućine).
  • Osigurati osobnu zaštitnu opremu (zaštita lica, očiju i kože).
  • Pravilna ishrana (izbjegavati tešku i vruću hranu, velike porcije, jesti voće i povrće te paziti da hrana sadržava dovoljne količine soli).
  • Izbjegavati kavu i gazirana pića.
  • Izotonični napitak – 1 litra vode, pola čajne žličice soli, 30 g šećera ili meda, za okus se može dodati iscijeđeni limun, naranča, grejp…

Mjere zaštite pri radu u zatvorenim prostorima

  • Osigurati uporabu rashladnih sustava.
  • Prilikom uporabe uređaja za klimatizaciju, preporučuje se relativna vlažnost od 40 do 60%, brzina strujanja zraka najviše 0,2 m/s te razlika između vanjske i unutarnje temperature koja ne bi trebala biti veća od 7 °C.
  • Kretanje zraka iz uređaja za klimatizaciju ne smije biti usmjereno prema radnicima.
  • Ako takvi uređaji ne postoje, potrebno je poduzimati druge odgovarajuće mjere za smanjenje temperature zraka u prostorijama.
  • Potrebno je prirodnim provjetravanjem poboljšati cirkulaciju zraka kako bi se osigurao najmanji broj izmjena zraka u toku jednog sata.
  • Unos dovoljne količine tekućine.