Sportski susreti

Od mnogobrojnih kulturnih i sportskih aktivnosti našeg Sindikata, danas su najpoznatiji Susreti radnika u tiskarstvu, komunikacijama, nakladništvu i medijima, koji se od 1975. održavaju gotovo svake godine. Susreti su spoj sporta i zabave, natjecanja i zajedništva, suparništva i solidarnosti. Zato toliko i traju.

Sportski susreti

Od mnogobrojnih kulturnih i sportskih aktivnosti Sindikata, danas su najpoznatiji Susreti radnika u tiskarstvu, komunikacijama, nakladništvu i medijima koji se u pravilu održavaju svake godine počevši od 1975. godine uz rijetke prekide (1992.-1994. godine zbog ratnih zbivanja, 2014.-2015. za vrijeme najjače gospodarske krize, te 2020. zbog ograničavanja okupljanja uslijed Korona-virusa).

Prvi Susreti bili su sportskog karaktera, a održani su u Zagrebu, 1975. godine. Pokrovitelj je bila “Školska knjiga”, a organizator “Vjesnik” iz Zagreba. Sudjelovalo je osam poduzeća, s ukupno šezdesetak sudionika. Natjecanja su se održala na sportskim terenima Svetice.

Na drugim Susretima iduće godine na istom mjestu broj sudionika već je bio dvostruki i rastao je iz godine u godinu, a mnogih godina prelazio je i tisuću, dok su rekordni Susreti održani 1989. godine u Umagu s 1800 sudionika.

Od 1981. do 1989. godine na Susretima su, osim sportskih, održavana i radno-privredna natjecanja. Započelo je s natjecanjima u izradi plakata za Susrete, a zatim su se u radno-proizvodna natjecanja uključili ručni slagari, strojoslagari, knjigotiskari, knjigoveže, korektori i daktilografi.

U 40 dosadašnjih Susreta najviše ih je održano u Umagu – čak 19 puta, 5 puta u Malom Lošinju kao i 5 puta u Šibeniku, 4 puta u Rovinju, 3 puta u Zagrebu, dva puta u Zatonu i po jedan puta u Poreču i Rabcu.

Susreti su bili i ostali spoj sporta i zabave, natjecanja i zajedništva, suparništva i solidarnosti. Unatoč svakodnevnim problemima, u dobru i zlu, mnogi im se rado vraćaju. Zato toliko i traju.

susreti2