Postani član

Što da nema sindikata i njegovih članova?

Jesi li se priključio/la sindikatu na svom radnom mjestu? Pitaš li se je li uopće važno da li si član sindikata ili ne?  Na kraju, možda ne misliš ni ostati na ovom poslu zauvijek?

Ali da nema sindikata, ne bismo imali prava koja svi uzimamo zdravo za gotovo. Ne bismo imali  pravo na stanku, ograničenja radnog vremena, dnevni, tjedni i godišnji odmor, naknadu za prijevoz, dodatke na plaću, božićnicu, jubilarne nagrade, sredstva rada, zaštitu na radu,  porodni dopust i mnoga druga prava. Gotovo sva tvoja prava su standardi proizašli iz dugogodišnjeg rada sindikata!

Da nema sindikata, ovisilo bi o tebi samom/oj da dogovoriš s poslodavcem kako i kada trebaš raditi. Ti bi radio/la i malo više ako je nagrada dugačak zasluženi godišnji odmor. Ali da nema sindikata, spoznao/la bi da poslodavac ne vidi prednost u godišnjem odmoru kao što ga ti vidiš. Poslodavac bi zaključio da je za njega bolje da to vrijeme jednostavno nisi zaposlen/a, umjesto da plaća tvoj godišnji odmor. On bi o tome odlučio sam, bez tebe.

Da nema sindikata, bilo bi na tebi da samostalno pregovaraš sa poslodavcem o plaći, radnom vremenu, stanci i odmorima, radnoj odjeći i obući, porodnom dopustu… A odgovor poslodavca u pravilu bio bi: Ne može! I ti bi stalno pregovarao/la s poslodavcem o svim tvojim uvjetima, sve dok poslodavcu to ne bi dojadilo, pa bi on jednostavno odlučio tvoj posao dati nekome drugome. Onome tko nema tako „visoke zahtjeve“. To znači da si ti sad ostao/la bez posla!

Srećom, imamo sindikate. Ima nas puno s istim zahtjevima, što nam daje moć da lakše izrazimo naša mišljenja i zahtjeve pred poslodavcem. Dijelimo zajedničke interese, zajedno postižemo više plaće i bolja prava. Sindikati pregovaraju s poslodavcem o uvjetima rada koji su potom pretočeni u kolektivne ugovore. Kolektivni ugovor ti garantira da te poslodavac neće moći natjerati da radiš pod nepovoljnijim uvjetima i da se ne moraš stalno individualno s njim sporazumijevati da bi zadržao/la svoj posao.

Kao član imaš pravo i na besplatnu radno-pravnu zaštitu, solidarne pomoći u slučaju teže bolesti i dugotrajnog bolovanja, pravo na informiranje i obrazovanje o radnim odnosima, te mogućnost sudjelovanja u radu sindikata na svim razinama.

Dobra stvar članstva u sindikatu je što imaš utjecaja u stvaranju radnog okruženja kakvo ti i tvoji kolege želite. Zajedno možete pregovarati sa poslodavcem. Zajedno možete odlučivati i odrediti rad sindikata u svojoj sredini. Kao član sindikata imaš pravo utjecati na svoju budućnost, bez obzira koliko ćeš još raditi na svojem trenutnom poslu. Učlani se i ti!

Pristupnica