Abeceda radnih odnosa

Pismenost je temelj napretka kroz obrazovanje i cijeli život. Ne možete biti u potpunosti uspješni u radu, u napredovanju, u radnim odnosima uopće, ako niste pismeni i iz ovog područja, ako ne znate Abecedu radnih odnosa. Tek kada ovladate svim pojmovima, tek kada znate vaša prava i obveze, tek tada možete kvalitetno razgovarati s poslodavcem. Znajući da svatko može ovladati i ovom Abecedom, želimo vam ugodno čitanje.

Abeceda radnih odnosa

Prva stvar koju učimo još u školi jest Abeceda. Pismenost je temelj napretka kroz obrazovanje i cijeli život. Tko nije savladao i Abecedu radnih odnosa svoj radni vijek može provesti nepismen prema vlastitom radu. Kako je neukom i nepismenom čovjeku teško probijati se kroz život, tako je i njemu daleko teže nositi se izazovima koje danas, sutra i cijeli radni vijek nosi njegov radni odnos. Pogreške koje radnik nepismen iz područja radnih odnosa može učiniti, već u startu ili kasnije, mogu mu dugoročno utjecati na kvalitetu radnog odnosa. One mogu biti banalne, a opet toliko ozbiljne da ga stoje čak i njegovog posla.

Iako o tome ovisi kvaliteta života, jesu li radnici opismenjeni u pogledu svojih radnih odnosa? Učimo li, prije i nakon zaposlenja, temeljna pravila našeg radnog odnosa? Znate li Abecedu radnih odnosa?

Ne možete biti u potpunosti uspješni u radu, u napredovanju, u radnim odnosima uopće, ako niste pismeni i iz ovog područja, ako ne znate Abecedu radnih odnosa. Tek kada ovladate svim pojmovima, tek kada znate vaša prava i obveze, tek tada možete kvalitetno razgovarati s poslodavcem.

Ovo vrijedi i za poslodavce, koji nose tako važnu društvenu ulogu, a prečesto ni sami ne vladaju Abecedom radnih odnosa. I oni puno puta polupismeni odlučuju o radnim odnosima i pravima onih koje zapošljavaju, zanemarujući pritom svoju elementarnu ulogu u društvu.

Pismenost obje strane radnog odnosa temelj je za kvalitetan dijalog. Kada su obje strane svjesne da mogu imati i različite interese, kada znaju materiju o kojoj razgovaraju i kada komuniciraju kvalitetno, one znatno povećavaju šanse doći do zajedničkog rješenja.

Stoga Abecedu i pismenost odnosno temeljno znanje u radnim odnosima, ovim materijalima i tražilicom želimo prenijeti svim radnicima. Znajući da svatko može ovladati i ovom Abecedom, želimo vam ugodno čitanje.