U današnjem tempu života, pravilan odabir obroka na radnom mjestu igra ključnu ulogu u održavanju produktivnosti i dobrobiti radnika. Istovremeno, ekonomska kretanja i rast cijena utječu na naše financijske odluke.
Vodeći portal za zapošljavanje u Hrvatskoj, MojPosao proveo je anketu u kojoj je sudjelovalo više od 1400 ispitanika, kako bismo doznali koliko novca dnevno, u prosjeku, trošimo na ručak ili gablec na poslu.
Mnogi bi rado izdvajali više, ali…
Najveći broj ljudi, njih 39%, dnevno na topli obrok na poslu troši više od 5 eura, navodeći kako je zbog rasta cijena danas gotovo nemoguće dobiti kvalitetan obrok za nižu cijenu.
S druge strane, 28% radnika za gablec svakodnevno izdvaja između 3 i 5 eura, dok 14% zaposlenih troši 3 eura ili manje za obrok na poslu jer, kako tvrde, naprosto ne mogu izdvojiti više.
U potrazi za ekonomičnim, a istovremeno i ukusnim rješenjima, 11% ljudi odlučuje se za pripremu obroka kod kuće. Ovaj pristup omogućuje veću kontrolu nad jelovnikom, ali i potencijalnu uštedu.
Na kraju, 8% radnika tvrdi da im trošak toplog obroka, barem dijelom, a često u cijelosti, pokriva poslodavac.
Između ostalog, dio tvrtki isplaćuje dodatak na plaću, najčešće u iznosu do 70 eura mjesečno, dio surađuje s ugostiteljskim objektima koji svakodnevno ‘isporučuju’ obroke radnicima, pokrivajući pritom dio ili cjelokupan iznos obroka, a jedan manji dio tvrtki u sklopu svojih prostora ima restorane, odnosno menze za radnike.